Baggrund og motivation for etablering af Dark Sky Langeland

Formål:

Vi vil sikre den mørke nat her på Langeland igennem at afdække og afhjælpe lysforureningen til gavn for miljøet og den uforstyrrede natlige natur

Vi er en interesse- og arbejdsgruppe etableret i foråret 2024. 

Vi er organiseret i sammenslutningen Langeland ~ Sammen.

Vi vil i samarbejde med Langelands Kommune og andre interessenter medvirke til vidensformidling, natlige ture og andre konkrete initiativer, herunder den kvalitetssikring af miljøet som en certificeringsproces medfører frem mod etablering af Dark Sky Park Langeland.

 Vi vil med vore indhentede erfaringer sideløbende arbejde på en tilsvarende Dark Sky Park Certificering af hele den netop UNESCO godkendte Geopark Sydfyn, hvor Langeland udgør en mindre del.

Baggrund:

Vi bor på Langeland og vi er begunstiget af – og vant til – et notorisk bedre klima end de fleste andre steder i kongeriget. 

Vi ser fra naturens hånd færre skyer, det vil sige flere soltimer, flere månetimer og noget vi skal begynde at tænke mere over: Flere stjernetimer! 

Vi kan til eksempel i klart vejr, især om vinteren nyde en mælkevej der starter ved horisonten, omgivet af stjerner. Et naturgivent under – men ikke et givet privilegium.

Vi tænker ikke over det, den er der bare! 

Vi kan blive optaget af himlen bag skyerne! Den er der ikke bare!

Den mørke nattehimmel er nemlig tiltagende truet af for meget overflødigt kunstigt lys. Lysforurening er måske den største uerkendte forureningskilde vi har!

Om os:

Vi er en selvbestaltet, selvsupplerende men åben arbejdsgruppe der vil stå for den praktiske gennemførelse af vort mål.

Vi vil medvirke til at disse fine, men ikke selvfølgelige naturkvaliteter sikres. 

Vi vil medvirke til at andre kan opleve og glædes ved den store sorte nattehimmel såvel som den natlige natur ved at udbrede den omfattende forskningsbaserede viden om lysforureningens betydning og konstruktive veje til bedre løsninger for natur og miljø.

Her i vort område med den nok vigtigste fugle-trækrute kan dæmpning af det kunstige lys således være afgørende for at de kan nå deres fjerne mål.

Vi vil i skrift og tale medvirke til at udbrede 

Om Den Internationale Dark Sky Association IDA:

IDA, den Internationale Dark Sky Association er en amerikansk nonprofit organisation. 

IDA har i mange år arbejdet med at fremme forståelsen af mørkets betydning for insekter, planter, dyr og for menneskets sundhed. 

 IDA godkender sådanne lokale bestræbelser og kan – gennem en lang, specifik og krævende proces udstede et Dark Sky Park certifikat. Det er det redskab vi bl.a. vil bruge til at nå vores mål.

Dermed garanteres at seriøse, ægte bestræbelser har fundet sted for at sikre mørket. Dels gennem de konkrete dokumenterede lysforurenings-dæmpende foranstaltninger, dels ved at mønstre en lokal aktiv og konstruktiv bevidsthed og viden om lysforurening. 

Målinger, kontakten til og samarbejdet med IDA fører frem til udarbejdelsen af den endelige engelsksprogede version af vor ansøgning. Tidsperspektivet er nok 8 – 10 år.

I Danmark er der 4-5 områder som har – eller er på vej til at blive certificeret. 

Møn er verdens første område (!) der både er Park- og Community-certificeret, Bulbjerg i Thy den sidst ankomne helt private enkelt-fondsfinancierede Park.

Disse projekter har osse inspireret os til at tage fat her på Sydfyn!

Vores projekt:

Vi er som anført blevet stærkt inspireret af Geopark Sydfyns UNESCO-anerkendelse. 

I den ånd vil vi gerne, indenfor de samme rammer, bidrage til en opkvalificering og sikring af noget som vi og mange andre er tilbøjelige til blot at se som noget der bare er: Mørket og nattehimlen over det enestående Sydfynske Øhav. 

Igennem arbejdet med at sikre Dark Sky Langeland vil den viden, de erfaringer og den øgede lokale bevidsthed (og sikkert stolthed!) der indhentes kunne bidrage til den påtænkte udvidelse som beskrevet.

Som medlemmer af Langeland-Sammen, en lokal paraplyforening kan vi sikre den bedst mulige lokale forankring såvel som optimale fora for formidling af ideerne bag projektet og ”slagets gang”. 

Etableringsfasen med indkøb af lysmålere mm. er budgetmæssigt tungere. Det fremsendte budget gælder derfor kun for 1. år.

De næste dele af projektet vil over tid erfaringsmæssigt (fra andre projekter i DK) være såvel mere mandskabs- som financielt krævende. 

Vi tænker, der er tid til forstærkning på begge disse fronter når vi når så langt.

Helt konkret:

Vi vil gerne stå for

  • Indkøb af udstyr til måling af lysintensiteten (SQM-instrumenter)
  • Opsætning, jævnlig kontrol og drift af målestationerne i Geoparken
  • Løbende målinger af lysintensitet i nærområdet
  • Bearbejdning af de indsamlede data.
  • Undervisning og oplæring i grejet, opsætning og drift af enhederne
  • Løbende information i form af oplæg, foredrag, artikler.

– og vi er lige nu i gang med at planlægge et Seminar der løber af stabelen lørdag den 14. september i Rudkøbing om Dark Sky Projektet.

Vi ønsker med mødet både at informere og inspirere men også invitere til deltagelse i det fortsatte arbejde. Se programmet her.